Tájékozódjon hiteles forrásból:  

 

Kétféle gyorsteszt is elérhető a patikában


Már aktív fertőzés kimutatásra alkalmas Covid-19 antigén gyorsteszt is kapható a gyógyszertárban. Segítünk eligazodni abban, hogy mikor melyik tesztet érdemes választani.

A svájci Biosynex gyár végre teljes körű megoldást kínál arra, ha a COVID-19 járvány kapcsán kérdéseink merülnének fel, amelyekre megbízható választ szeretnénk kapni a kényelmes, gyors és pontos, otthoni önellenőrzésre alkalmas tesztek elvégzésével. De mit kell tudnunk a narancssárga és a kék dobozos termékekről?

 

Antigén-gyorsteszt (kék): ha az aktív fertőzés gyanúja merül fel

 

Az antigén jellemzően fehérje-természetű anyag (pl. baktérium vagy vírus), amit az immunrendszer idegenként azonosít, és emiatt védekezési reakciót, immunválaszt indít ellene. Az antigén-gyorsteszt a szervezetbe bekerülő vírusnak ezt az alkotóelemét – jelen esetben az új típusú koronavírust felépítő N-fehérjét – képes kimutatni az orrnyálkahártyából vett mintában. A koronavírus antigénje tehát akkor kimutatható a teszt segítségével, amikor a megbetegedést is okozó vírus intenzíven jelen van a szervezetünkben. Ekkor vagyunk mi magunk is aktívan fertőzőek, ekkor adhatjuk tovább a vírust másoknak, illetve ekkor számíthatunk a betegség jellegzetes tüneteire is.

Amennyiben tudomásunkra jut, hogy nemrégiben bizonyítottan fertőzött emberrel találkoztunk, esetleg köhögés, láz, vagy a delta variáns esetén torokfájás, „nátha” jellegzetes tüneteit tapasztaljuk magunkon, joggal gyanakodhatunk arra, hogy megfertőződtünk a COVID-19 vírussal. Ilyen esetekben pedig indokolt lehet tesztelni. Ekkor a kék csíkkal ellátott dobozban érkező Biosynex antigén gyorstesztet válasszuk. Amennyiben ez a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, biztosak lehetünk afelől, hogy éppen aktív fertőzöttek vagyunk és potenciálisan megfertőzhetünk másokat is.

 

Antitest-gyorsteszt (narancssárga): ha ellenőriznénk a védettségünket

 

Amikor az antigént mint idegen, nemkívánatos és eltávolítandó anyagot a szervezetünk felismeri, a semlegesítésére antitesteket kezd termelni. Ez történhet olyan módon, hogy megfertőződünk a koronavírussal, tehát a koronavírus antigénje bejut a szervezetünkbe, erre szervezetünk válaszreakcióként specifikus antitestekkel igyekszik leküzdeni a fertőzést.

Számos tanulmány mutatta be, hogy a betegség sikeres leküzdését követően még hosszan termeljük az antitesteket, amelyek valamelyest védelmet nyújtanak az újrafertőződéssel szemben. Rendkívül hasonló folyamat megy végbe ugyanakkor az oltásnak köszönhetően is: a koronavírus elleni vakcinával bejutó koronavírus antigén ugyancsak kiváltja az antitest-termelésre ösztönző immunválaszt.

Ha tehát akár a koronavírus-fertőzésből való kigyógyulás után, akár pedig az oltást követően tudni szeretnénk, hogy jelenleg termelődik-e megfelelő mennyiségű antitest a szervezetünkben, amely védettséget nyújt a számunkra a COVID-19 fertőzéssel szemben, célszerű a fehér alapon narancssárga csíkos Biosynex antitest-gyorstesztet elvégeznünk.

 

A gyorstesztek pontos és megbízható információkkal szolgálnak egészségi állapotunk kapcsán

 

A koronavírus-járvány egyelőre úgy tűnik, hogy még velünk marad, mi azonban mind tudatosabban készülhetünk fel az előttünk álló kihívásokra és egy esetleges következő járványhullámra. Végezzünk rendszeresen otthoni gyorstesztet annak érdekében, hogy mindig pontos és megbízható információkkal rendelkezzünk saját egészségi állapotunkkal kapcsolatban!